Sokszor szükségünk lehet karton dobozok használatára ahhoz, hogy termékeinket megvédjük az ütődések és rázkódások okozta károktól, sérülésektől. Ezért az Sz. Variáns ilyen típusú csomagolást is kínál Önnek.

csomagolas

Melyek a kartondoboz előnyei?

 • Könnyen tárolhatók lapra hajtva
 • Környezetbarát, újrahasznosíthatóak
 • Anyagától függően nagy teherbírású
 • Több méretben hozzáférhető
 • Igény szerint egyedi méretben legyárthatók
 • Jól lehet rájuk nyomtatni

Mire lehet felhasználni a kartondobozokat?

 • Szállítás
 • Tárolás
 • Csomagolás
 • Kreatív hobby termékek elkészítéséhez
csomagolas

Kartondobozok fő kategóriái

a. Gyűjtő kartondoboz

A leggyakrabban használt kartondoboz-fajta. Jellegzetessége, hogy ragasztószalaggal kell rögzíteni alul és felül a lapolásokat.

b. Stancolt kartondoboz

Ehhez nem kell ragasztószalagot használni, mivel hajtogatással megfelelően lehet kezelni. Ezt a fajtát alapvetően egyedi csomagoláshoz ajánljuk.

c. Fedeles kartondoboz

A fedél nagymértékben megkönnyíti a termék ki- és betételét a kartondobozba. Szabadon zárható és csukható.

d. Kiegészítők

Ezeket a kartondobozokba építjük be annak érdekében, hogy a termékek nem ütődjenek egymáshoz. Ide tartoznak a rekeszek, a válaszlapok, a betétek, az élvédők stb. csomagolas

Egyéb tulajdonságú kartondobozok

 • Polietilénnel bélelt kartondoboz
 • Tűzött és ragasztott kivitelben készített tetőfenék lapolt kartondoboz
 • Kimetszett kartondoboz
 • Különleges, pl. hűtő kartondoboz
 • Kartondoboz tartozékok: tálcák, fésűs rekeszték, vágott lap
 • Kartonbetét, papír betét és egyéb kellékek

Kartondoboz készítés ára

Mivel egyedileg tervezett kartondobozok készítését is vállaljuk, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megismerve termékét az Sz-Varians testre szabott árajánlatot tudjon készíteni Önnek.

Kartondoboz esetében egy olyan egyszerű kivitelű dobozról beszélünk, mely anyagától függően nagy teherbírású, emellett szállítás közben megvédi termékeinket a különböző karcolódásoktól, ütődésektől és egyéb károsodásoktól. Ezt a számos cég körében gyakran felhasznált doboztípust ajánljuk Önnek a következőkben…

A kartondobozok elkészülése

Kartondobozok készítését számos olyan vállalkozás folytatja, melyek főként szerszámkészítéssel, műhelymunkával, különböző anyagok előállításával foglalkoznak. Ezek a cégek műhelyekben, garázscégekben működnek, vagy kezdik el működésüket, majd az évek során számos tevékenységgel bővítik munkafolyamataikat. Többek között ilyen tevékenység a különféle dobozok készítése is, mely növeli komplexitásukat és erősíti piacon maradásuk lehetőségét. Számos kartondoboz készítő gép közül emelhetjük ki például a tégelystanc gépet, mely lehetővé teszi a különböző méretű és típusú kartondobozok gyártását is, vagy a hengerstanc gépet, mely szintén kiváló minőségű dobozok gyártására alkalmas eszköz. Manapság az innovatív, megújuló cégek a kimetsző szerszámgyártás tekintetében AutoCad alapú szoftverre váltják a korábbi, papíron történő tervezést, mely nagymértékben alapozza meg a kartondoboz gyártás folyamatát.

A gyártás folyamata

A kartondoboz gyártás legfőbb munkafolyamata az úgynevezett stancolás. A stancolás a doboznak egy speciális szerszámmal történő kivágási munkafolyamatát jelenti. A hajtások mentén bígeléssel, vagy kivágással hoznak létre ablakokat. A gyártási folyamat utolsó fázisa a ragasztás, illetve a doboz előkészítése csomagoláshoz. Az elkészülés után a doboz tárolását lapra szerelve oldják meg, ezt elsősorban a helykihasználás érdekében teszik.

Érvek a kartondoboz használata mellett

 • a szárnyak a doboz alján és tetején középen záródnak, így nem lapolódnak át
 • zárása sokféleképpen megoldható: ragasztóval, ragasztószalaggal, pántolással, tűzéssel
 • többszöri használatra alkalmas
 • nehézsúlyú termékek szállítására megfelelő
 • méretben számos fajtája készíthető el
 • felületére könnyű írni, nyomtatni, címkézni

A kartondoboz legfontosabb funkciói

Kartondobozokat elsősorban költözéseknél, termékek szállításánál alkalmaznak, akár egy cég költözik egyik épület irodájából a másikéba, akár egy bizonyos előre megrendelt terméket szállítanak házhoz, a megrendelőhöz. Előnyös, hiszen egyszerre több mindent, gyorsan pakolhatunk bele egyetlen nagyobb dobozba, könnyen lezárható és kézben vinni is kényelmesebb csupán egyetlen dobozt, mint a benne tárolt tárgyakat külön-külön.

Tárolásra szintén alkalmas, hiszen a kartondobozban tárolt termékek eltárolásukat követően kevésbé porozódnak, vagy sérülnek. Ha számos ügyiratot, vagy aktát rakunk egy dobozba, a dobozon feltüntetjük az iratok típusát, évszámát, és egyéb adatait, akkor a későbbiekben egy rendszerezett dobozban, egy helyen, bármilyen szükséges iratot hamar megtalálhatunk.

Kartondobozt csomagoláshoz is gyakran használnak. A védelem érdekében, csomagolás közben érdemes odafigyelni a csomagolóanyag vastagságára, valamint arra, hogy megfelelő távolság legyen a becsomagolandó tárgy, illetve a doboz falai között. Az üresen maradt tereket pedig ajánlott térkitöltő anyaggal kibérelni, például újságpapírral, vagy légpárnás fóliával. Végül a csomagot erős fajta ragasztószalaggal szükséges lezárni.

Használhatjuk a különböző méretű és alakú kartondobozokat háttér díszletnek, melyekre eget, esetleg tengert festünk, vagy rajzolunk, díszítéshez egy szülinapi buli alkalmával, amikor kisméretű ajándékdobozokat akasztunk a szoba több pontjára, vagy bármilyen kreatív tevékenységhez, hobbihoz, legyen szó akár egy gyermekek játékaként funkcionáló kartonvárról is.

Kartondobozok fajtái

Gyűjtő kartondoboz
A legtöbbet használt fajtája a dobozoknak. Használata után kizárólag ragasztószalag segítségével zárják le alsó és felső részét, szállításra pedig sík állapotban kerül.

Stancolt doboz
Ezt a dobozfajtát csupán egyetlen darabból állítják össze, hajtogatással.

Fedeles kartondoboz
Nyitott tetejű doboz, melyhez külön fedél tartozik. Nyitása és zárása könnyű, csak a fedelet kell mozgatni hozzá. Legismeretesebb torták, vagy ajándékok csomagolásánál, amikor a meglepetés rögtön szembeötlik a fedél levétele után.

Kiegészítők
Ide tartozik minden olyan elem, melyeket a doboz belsejébe helyezünk a különböző termékek elválasztásához, épségük megóvásához. Ilyen elemek lehetnek rekeszek, betétek, élvédők, vagy válaszlapok. Ezzel a fajtával leggyakrabban talán tojásvásárláskor találkozhatunk, amikor láthatjuk, hogy a tojástartóban a tojások milyen szépen különülnek el egymástól az elválasztó kiegészítőnek köszönhetően.

Egyéb kartondoboz fajták
A fentieken kívül számos fajtája létezik még a kartondobozoknak, melyekkel találkozhatunk a mindennapokban, akár tűzött és ragasztott kivitelben készített tetőfenék lapolt formájában, akár kimetszett kartondoboz, vagy hűtő kartondoboz formájában, de tartozékként fellelhetők különböző tálcák, fésűs rekeszkék, vagy kartonbetétek is.

Kartondoboz készítés, design

Egy adott kartondoboz díszítése nyomtatással és festéssel érhető el a leghatékonyabban A boltok polcain láthatjuk a különböző élelmiszereket változatos rajzokkal, motívumokkal kifestve, rányomtatva az adott termék gyors felismeréséhez. A gyerekek örülnek, ha felismerik kedvenc állatfigurájukat egy termékre festve, így biztosabb, hogy azt a terméket fogják választani, melyen kedvencük is az adott finomságot fogyasztja, akár egy csokoládé esetében. A felnőttek már komolyabb szempontokat tartanak előtérben, a dobozokon megfigyelik a kreatív, megnyerő, minőségi munkát, valamint a színeket is, melyet a termék készítésénél profin alkotott meg annak megtervezője. Érdemes tehát figyelembe venni a karton díszítésénél, formázásánál a célközönséget, hogy kinek készítjük, dönteni a festés, nyomtatás, vagy egyéb díszítő elemek bevetése mellett, valamint barangolni, érdeklődni kreatív ötletek után az interneten és a külön erre specializálódott design cégeknél.

Létezik egy környezetbarát és intelligens kartondesign, mely a kartondoboz felhasználásának legjobb és legbámulatosabb megoldását tárja elénk. Könnyen és olcsón beszerezhető dobozainkat festés, ragasztás, ollóval történő kivágás és egyéb díszítő megoldás mellett lakásunk bútoraiként is felhasználhatjuk, egyfajta egyedi design-ként. Polcokat, ülőhelyeket, lámpákat készíthetünk megfelelő szakértelem, rátermettség és kézügyesség segítségével. Manapság már léteznek olyan vállalkozások, melyek kifejezetten erre specializálódnak, vállalják a kartondobozok bútorrá való átalakítását.

Cégünk elkészíti azt az Ön által kívánt egyedi kartondobozt, mely individuális igényihez a leginkább igazodik! Keressen minket bátran elérhetőségeinken, hogy az Ön számára legmegfelelőbb árajánlatot minél előbb ki tudjuk állítani Önnek!

Vissza a főoldalra