A változás nem mindig móka és kacagás

Legutóbb a Figyelő készített velem egy interjút, amelyben az Sz. Variáns-nál bevált folyamatfejlesztési rendszerről meséltem. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy meg szeretném osztani azokat az elveket, megoldásokat, amelyeket a Lean módszer bevezetésének köszönhetek. Ezzel az a célom, hogy tapasztalataimmal segítsem azokat a kkv-kat, amelyek hasonló problémákkal küzdenek, de még nem találták meg a megoldást, vagy egyszerűen csak félnek a változástól. Igaz, hogy 28 éve vagyunk jelen a magyar piacon, mégis a mai napig olyan gondokkal küzdünk, mint minden hozzánk hasonló vállalat. Talán attól könnyebb a helyzetünk, mert van egy eszköz és tudás a birtokunkban.

De ugorjunk most egy kicsit vissza az időben! Miért is éreztük, hogy fontos változtatnunk, és szükségünk van egy új folyamatfejlesztési rendszerre? Egy idő után a vállalat mérete elért egy olyan kritikus határt, ami után a növekedés már eredménycsökkenést hozott. Arra azonban, hogy mekkora volumenű változásokat hoz a Lean folyamatfejlesztési rendszer nálunk, még mi sem számítottunk…

Sok hiba volt az Sz. Variáns gépezetében a Lean előtt. Ez különösen a minőségi reklamációkban, és azok gyakoriságában mutatkozott meg. Problémákba ütköztünk a szállítási határidők be nem tartásában is, de a legfőbb gondot az eredményesség elmaradása jelentette. Ezek együttesen egy feszültségteli légkört hoztak létre, mely napi szinten 10-12 órás munkavégzéssel is párosult.
Több módszert is kipróbáltunk, hogy pozitív irányt vegyenek a munkafolyamatok. Átfogó választ és megoldást igazán egyik lehetőség sem nyújtott. A kudarcokból építkeztünk tehát tovább, míg végül 4 évvel ezelőtt rátaláltunk a Lean menedzsmentre.

A Lean folyamatfejlesztési rendszer bevezetésével szinte mindent átforgattunk a cégnél. Az „ezt így szoktuk-ból” tudatos építkezésbe kezdtünk minden területen. Megpróbáltuk a folyamatokat külső szemmel nézni, és a hibáinkat az úgynevezett gyökérok elemzéssel kiküszöbölni. Itt már elkezdődött annak felismerése, hogy a folyamatainkban milyen alaphibákat követtünk el. Ezt követően a termelési csoportok folyamatosan indították a fejlesztéseket. Tudatosítottuk a kollégáinkban, hogy nem jutalmazunk azért, ha betartják a Lean elveket és nem büntetünk azért, ha nem cselekednek az elvárt folyamat szerint. A kollégák mégis féltek a változástól. Az elfogadás folyamatának az összes szakaszát produkálták az új rendszerrel szemben: megtagadták, dühösek voltak, alkudoztak, depressziósak lettek. Páran el is mentek a cégtől. Viszont a munkatársak többsége nagyon együttműködő volt, és ahogy teltek a hetek, hónapok, észlelték a változás előnyeit.
Akkor is, most is, mi minden esetben a „miért-re” kerestük és keressük a választ. Összesen több ezer órát foglalkoztunk minden területtel, ami a késztermék előállításában nagy segítséget jelentett. Soknak tűnhet a befektetett óraszám, de őszintén azt gondolom, hogy megérte. Azt, hogy mennyire, hamarosan elmesélem a következő bejegyzésemben.