Kartondoboz

Sokszor szükségünk lehet karton dobozok használatára ahhoz, hogy termékeinket megvédjük az ütődések és rázkódások okozta károktól, sérülésektől. Ezért az Sz. Variáns ilyen típusú csomagolást is kínál Önnek.

Felhasználási területek

 • Szállítás

Kartondobozokat elsősorban költözéseknél, termékek szállításánál alkalmaznak, akár egy cég költözik egyik épület irodájából a másikéba, akár egy bizonyos előre megrendelt terméket szállítanak házhoz, a megrendelőhöz. Előnyös, hiszen egyszerre több mindent, gyorsan pakolhatunk bele egyetlen nagyobb dobozba, könnyen lezárható és kézben vinni is kényelmesebb csupán egyetlen dobozt, mint a benne tárolt tárgyakat külön-külön.

 • Tárolás

A kartondobozban tárolt termékek eltárolásukat követően kevésbé porozódnak, vagy sérülnek. Ha számos ügyiratot, vagy aktát rakunk egy dobozba, a dobozon feltüntetjük az iratok típusát, évszámát, és egyéb adatait, akkor a későbbiekben egy rendszerezett dobozban, egy helyen, bármilyen szükséges iratot hamar megtalálhatunk.

 • Csomagolás

A védelem érdekében, csomagolás közben érdemes odafigyelni a csomagolóanyag vastagságára, valamint arra, hogy megfelelő távolság legyen a becsomagolandó tárgy, illetve a doboz falai között. Az üresen maradt tereket pedig ajánlott térkitöltő anyaggal kibérelni, például újságpapírral, vagy légpárnás fóliával. Végül a csomagot erős fajta ragasztószalaggal szükséges lezárni.

 • Kreatív hobby termékek elkészítéséhez

Használhatjuk a különböző méretű és alakú kartondobozokat háttér díszletnek, melyekre eget, esetleg tengert festünk, vagy rajzolunk, díszítéshez egy szülinapi buli alkalmával, amikor kisméretű ajándékdobozokat akasztunk a szoba több pontjára, vagy bármilyen kreatív tevékenységhez, hobbihoz, legyen szó akár egy gyermekek játékaként funkcionáló kartonvárról is.

 

 

Kartondoboz előnyei

 • Könnyen tárolhatók lapra hajtva
 • Környezetbarát, újrahasznosíthatóak
 • Anyagától függően nagy teherbírású
 • Többszöri használatra alkalmas
 • Igény szerint egyedi méretben legyárthatók
 • Felületére könnyű írni, nyomtatni, címkézni
 • Szárnyak a doboz alján és tetején középen záródnak, így nem lapolódnak át
 • Zárása sokféleképpen megoldható: ragasztóval, ragasztószalaggal, pántolással, tűzéssel
 • Több méretben hozzáférhető, számos fajtája készíthető el
 • Nehézsúlyú termékek szállítására megfelelő

Kartondobozok fajtái

 • Gyűjtő kartondoboz

A legtöbbet használt fajtája a dobozoknak. Használata után kizárólag ragasztószalag segítségével zárják le alsó és felső részét, szállításra pedig sík állapotban kerül.

 • Stancolt kartondoboz

Ezt a dobozfajtát csupán egyetlen darabból állítják össze, hajtogatással. Nem kell ragasztószalagot használni, mivel hajtogatással megfelelően lehet kezelni. Ezt a fajtát alapvetően egyedi csomagoláshoz ajánljuk.

 • Fedeles kartondoboz

Nyitott tetejű doboz, melyhez külön fedél tartozik, ami nagymértékben megkönnyíti a termék ki- és betételét a kartondobozba. Nyitása és zárása könnyű, csak a fedelet kell mozgatni hozzá. Szabadon zárható és csukható. Legismeretesebb torták, vagy ajándékok csomagolásánál, amikor a meglepetés rögtön szembeötlik a fedél levétele után.

 • Kiegészítők

Ide tartozik minden olyan elem, melyeket a doboz belsejébe helyezünk a különböző termékek elválasztásához, épségük megóvásához. Ilyen elemek lehetnek rekeszek, betétek, élvédők, vagy válaszlapok. Ezzel a fajtával leggyakrabban talán tojásvásárláskor találkozhatunk, amikor láthatjuk, hogy a tojástartóban a tojások milyen szépen különülnek el egymástól az elválasztó kiegészítőnek köszönhetően.

További kartondobozok

A fentieken kívül számos fajtája létezik még a kartondobozoknak, melyekkel találkozhatunk a mindennapokban.

 • Polietilénnel bélelt kartondoboz
 • Tűzött és ragasztott kivitelben készített tetőfenék lapolt kartondoboz
 • Kimetszett kartondoboz
 • Különleges, pl. hűtő kartondoboz
 • Kartondoboz tartozékok: tálcák, fésűs rekeszték, vágott lap
 • Kartonbetét, papír betét és egyéb kellékek

 

 

Kartondobozok készítése

Kartondobozok készítését számos olyan vállalkozás folytatja, melyek főként szerszámkészítéssel, műhelymunkával, különböző anyagok előállításával foglalkoznak. Ezek a cégek műhelyekben, garázscégekben működnek, vagy kezdik el működésüket, majd az évek során számos tevékenységgel bővítik munkafolyamataikat. Többek között ilyen tevékenység a különféle dobozok készítése is, mely növeli komplexitásukat és erősíti piacon maradásuk lehetőségét. Számos kartondoboz készítő gép közül emelhetjük ki például a tégelystanc gépet, mely lehetővé teszi a különböző méretű és típusú kartondobozok gyártását is, vagy a hengerstanc gépet, mely szintén kiváló minőségű dobozok gyártására alkalmas eszköz. Manapság az innovatív, megújuló cégek a kimetsző szerszámgyártás tekintetében AutoCad alapú szoftverre váltják a korábbi, papíron történő tervezést, mely nagymértékben alapozza meg a kartondoboz gyártás folyamatát.

Gyártás folyamata

A kartondoboz gyártás legfőbb munkafolyamata az úgynevezett stancolás. A stancolás a doboznak egy speciális szerszámmal történő kivágási munkafolyamatát jelenti. A hajtások mentén bígeléssel, vagy kivágással hoznak létre ablakokat. A gyártási folyamat utolsó fázisa a ragasztás, illetve a doboz előkészítése csomagoláshoz. Az elkészülés után a doboz tárolását lapra szerelve oldják meg, ezt elsősorban a helykihasználás érdekében teszik.

Design

Egy adott kartondoboz díszítése nyomtatással és festéssel érhető el a leghatékonyabban A boltok polcain láthatjuk a különböző élelmiszereket változatos rajzokkal, motívumokkal kifestve, rányomtatva az adott termék gyors felismeréséhez. A gyerekek örülnek, ha felismerik kedvenc állatfigurájukat egy termékre festve, így biztosabb, hogy azt a terméket fogják választani, melyen kedvencük is az adott finomságot fogyasztja, akár egy csokoládé esetében. A felnőttek már komolyabb szempontokat tartanak előtérben, a dobozokon megfigyelik a kreatív, megnyerő, minőségi munkát, valamint a színeket is, melyet a termék készítésénél profin alkotott meg annak megtervezője. Érdemes tehát figyelembe venni a karton díszítésénél, formázásánál a célközönséget, hogy kinek készítjük, dönteni a festés, nyomtatás, vagy egyéb díszítő elemek bevetése mellett, valamint barangolni, érdeklődni kreatív ötletek után az interneten és a külön erre specializálódott design cégeknél.

Létezik egy környezetbarát és intelligens kartondesign, mely a kartondoboz felhasználásának legjobb és legbámulatosabb megoldását tárja elénk. Könnyen és olcsón beszerezhető dobozainkat festés, ragasztás, ollóval történő kivágás és egyéb díszítő megoldás mellett lakásunk bútoraiként is felhasználhatjuk, egyfajta egyedi design-ként. Polcokat, ülőhelyeket, lámpákat készíthetünk megfelelő szakértelem, rátermettség és kézügyesség segítségével. Manapság már léteznek olyan vállalkozások, melyek kifejezetten erre specializálódnak, vállalják a kartondobozok bútorrá való átalakítását.